Hersennieuws - post-coïtaal & postictaal 18+

Postictaal en post-coïtaal. Twee verschillende woorden met normaal een totaal verschillende lading. 

Postictaal: iets wat plaatsvindt na of door een epileptische aanval. Doorgaans dekken we hiermee alle symptomen die volgen na een epilepsieaanval. Hoofdpijn, vermoeidheid, geheugenproblemen, spierpijn... Over het algemeen is dit een periode die we vaak weer willen vergeten omdat ze negatief geladen is. Zowel door fysieke klachten als emoties.

Postcoïtaal: al hetgene dat plaatsvindt na de geslachtsgemeenschap. Over het algemeen is dit een positieve fase. Met een beetje geluk geniet je na in de armen van je geliefde en herhaal je alles in je hoofd. Alle gelukkige stofjes gieren door je lichaam en je voelt je goed. Tenminste dat is toch wat het zou moeten zijn. 

Maar dat is dus niet wat ik meemaak. Al jaren zeg ik tegen mijn wederhelft dat ik mij postcoïtaal vaak een beetje postictaal voel. Ik kan het heel moeilijk omschrijven maar ik ben er maar half bij, val gelijk in slaap, ben gesloopt en niet op de goede manier. en ik snapte er nooit iets van. 

Tot een week geleden ineens, na al die jaren, het kwartje viel. Ik had een standaard EEG. Je weet wel, zo 1 van 30 minuten waarbij je je ogen open en dicht moet doen. Diep in- en uit moet ademen en er tot slot van rekening nog even een disco op je ogen wordt gezet. 

Die disco doet mij niets, maar dat diep in- en uitademen... daar word ik me toch een partijtje ongemakkelijk van. Elke keer weer. En voor het eerst in al die jaren realiseerde ik me dat ik me na de seks soms net zo voel. Tijdens de afspraak met de neuroloog overliepen we het EEG en jahoor, tijdens het diep in- en uitademen zagen we toch wel redelijk wat epileptische activiteit. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik mij voelde zoals ik mij voelde. 

De volgende dag kon ik alleen maar het volgende constateren:
- diep in- en uit ademen is aanvallen
- seks is diep in- en uit ademen
- seks is aanvallen
- postcoïtaal = postictaal

Die gedachtegang voelde enerzijds verhelderend goed en anderzijds zo confronterend en 'serieus had ik dat niet eerder kunnen vaststellen?'. Daarom staat dat nu op schrift, daarom deel ik dat nu met jullie. 

Seks en epilepsie, kan dat wel? Is bij de diagnose toch een veelgestelde vraag. Ze hebben nooit nee gezegd, en terecht. Maar epilepsie en seks hebben blijkbaar, bij mij, toch invloed op elkaar. Ik deel dit om misschien jou als lezer te helpen. Ik deel dit omdat er net als ik misschien nog mensen met epilepsie zijn bij wie nu puzzelstukjes op zijn plek vallen. Ik deel dit omdat als iemand anders dat had gedaan ik mijn niet gestelde vraag eerder beantwoord had gezien. Maar... iedereen met epilepsie is anders, dus iedereen reageert anders op inspanning en seks. 

Reacties

Populaire posts