OLE Benoveert II - Potten en Balken IBegin juli schreef ik een jaar benovatie in 1 lange lap tekst. Hierin konden jullie onder andere onze geldshit lezen. Ik wil beginnen met jullie te bedanken voor al jullie lieve berichtjes. WOW. Ik, wij, waren geroerd, dankbaard, emotioneel... In deze tijden voelden we ons soms zo ver verwijderd van sommige vrienden door die stomme corona. 

Dus hoe staan we er nu voor? 

Ik beloofde beter te doen. Misschien nog meer voor mezelf dan voor jullie allemaal. Het is namelijk een stuk makkelijker om verslag te doen van een maand dan van een jaar. Inmiddels zijn we bijna anderhalve maand verder. 
De eerste periode van die stilte gebeurde er niet zoveel. Het was immers bouwvak/bouwverlof. De aannemers verdienen immers ook vakantie. En ook de architecten genieten op zo'n moment van de vakantie. Het is op die momenten dat je beseft hoe gelukkig je bent als je zelf mag kiezen wanneer je met vakantie gaat. 

En toen was het klaar. Die bouwvak. 2 augustus waren wij klaar om met open armen de aannemer te ontvangen. Weliswaar met enige flexibiliteit want het grote voordeel van onze aannemer is ook direct zijn nadeel. Wij zijn voor een aannemer eerder een pain in the ass dan een goudmijn. Wij doen zoveel mogelijk zelf, wij zijn steeds enkele dagen werk en dan mogelijks weken tot maanden niets doen. Dat betekent dat wij niet echt op zijn planning staan (dan zou hij ons toch steeds moeten opschuiven) en dat wij dus af en toe moeten wachten. Daarentegen áls hij zegt binnen de 2 weken te komen dan heeft de ervaring geleerd dat hij dat ook doet. Dus in de eerste 2 weken na het bouwverlof werd de 2e week na.... 

Maar ze zijn erin gevlogen. Onze houten vloer in de woonkamer en eetkamer die waren er al uit. Die hebben we reeds zelf verwijderd. De keuken had echter een betonnen vloer.    

 

Waarom die beton was? Alles links van de gele lijn is vermoedelijk later bijgebouwd. Het rechter gedeelte is naar vermoeden het café geweest voor de arbeiders in onze straat. De gevonden bierflesjes bevestigen dit. In onze garage kwamen we een waterput tegen en buren vertellen dat daar vroeger de wasplaats was van de buren. Het lijkt dus aannemelijk dat ze daar dus een huis overheen hebben gebouwd. Niet écht stevig, want we zaten ineens in 3 kuilen in dat 'nieuwere' huis. Omdat deze aanbouw nieuwer was hebben ze die waarschijnlijk volledig in beton gedaan. We begrepen vandaag tijden de werfvergadering dat het echter nog een heel bijzonder rommelig karwei was. Er waren 2 lagen met tegels, dan een heleboel steenpuin en dan beton. Oh wisten jullie niet dat je zo een betonnen vloer moest leggen? Oh sinds wij zijn gaan afbreken leek dat ons de ideale manier.

 
Tussen de keuken en de woonkamer stond er een witte pilaar (foto boven). Een doorn in mijn oog al sinds ik in het huis woon. Een visuele blokkade in een verder open ruimte. Volgens de ingenieur en de architect een dragende pilaar. Olivier haalde voor het bouwverlof reeds 3 lagen gyproc weg en inmiddels ziet hij er zo uit (foto onder). Btw, die buizen? Dat is gas en water. 

 

Dat dakje boven mijn hoofd op de foto hierboven? Dat is het begin, serieuze begin van de 1e verdieping. Daar zijn ze 'potten en balken aan het steken', ook wel een staltonvloer. Ja je leert wel eens iets op een werfvergadering. 

Bovenop die potten en balken moeten ze betonnetten gaan leggen en daar gaan ze dan beton op gieten. Dat klinkt heel mooi, maar dan is er een probleem. Dat moet haast wel want ik ben al heel lang zonder problemen aan het typen :) 

We hebben nog een verdieping die vernieuwd moet worden. De bedoeling was om dit tegelijk met het dak te doen, in houtskelet. Het nadeel is echter dat corona ervoor gezorgd heeft dat de prijzen van het hout enorm de hoogte in zijn gegaan. We hebben dus de keuze gemaakt om ook de 2e verdieping in beton te gaan werken. Maar zo'n betonnet krijg je niet even door het raam. Dus ze gaan morgen eerst alle betonnetten naar boven brengen. Waarschijnlijk hebben ze 7 dwergen gevraagd aan Sneeuwwitje. En niet alleen voor de 1e verdieping maar ook voor de 2e verdieping. Nu zie ik jullie fronsen want ze kunnen die natuurlijk niet even tegen de muur zetten. Ze gaan die ophangen zodat ze die daarna kunnen laten zakken. We zakken namelijk met onze verdiepen. Ok laat me het visueel maken. 


En op dit soort momenten tijdens de werfvergaderingen voel ik mij dus een beetje dom. De architect, aannemer en Olivier gaan dan vaak zo snel dat ik sommige dingen niet volledig kan volgen. Ik sla het dan op. Om later op te volgen. En dit kwartje viel enkele minuten later. En ik zei ineens hardop: 'moh, da's keislim' :) De aannemer moest eens smakelijk lachen. Ach daar betaal ik hem niet voor maar een memorabele werf zijn we graag voor onze leveranciers. En we vermoeden dat dat wel lukt. Wellicht meer vanwege het huis dan vanwege de niet-bewoners. 

Als het beton gegoten/gespoten is dan begint de 3 weken droogtijd. Dat betekent dat de bal weer even in ons kamp ligt. We krijgen dan de kans om onze 2e verdieping leeg te halen, kasten en badkamer demonteren. Maar dit betekent ook het finaliseren van het technisch plan, het boren van de gaten voor de elektriciteit. Kortom we gaan 3 drukke weken tegemoet waarin we meer willen doen dan we zouden moeten en laat staan onze lichamen ons toe laten. 

Laat me mijn verhaal afsluiten met nog enkele foto's en wat uitleg. 


Beneden staat er tegen de lange muur met de buren een losse wand. Deze heeft diverse redenen. Enerzijds om te verzekeren dat de balken van de potten en de balken voldoende stevig grip hebben en we niet ineens een balk uit de muur hebben. Anderzijds roken we regelmatig sigarettenrook van de buren en hoorden we hun stemmen. Vooral dat eerste vond ik heel storend, zeker in de periode dat we daar sliepen. Hoewel er op de plannen stond dat dit een geïsoleerde muur moest zijn was dit niet gebeurd. Dit is waarom werfvergadering belangrijk is, dit is waarom het belangrijk is dat je als bouwmens je werf opvolgt. De snelste oplossing bleken Isokurk korrels. Fantastisch spul vinden wij. Superlicht dus heel makkelijk om op hoogte mee te werken. Geen statische shizzle zoals je wel hebt met isomo/piepschuim. Het is droog dus niet vies. Het stinkt niet. Het enige nadeel is wel dat omdat het een niet bezette wand was we iets meer nodig hadden dan gepland omdat er in elk gat een korrel kurk verdween. Op de eerste verdieping komt een zelfde muur en die vullen we ook met kurkkorrels. Deze pilaar had ik heel graag het huis uit gehad. Hij zorgt voor een ongelijkheid tussen 2 muren waardoor een doorlopende kast niet mogelijk is zonder maatwerk. Zowel de ingenieur, architect als de aannemer waren ervan overtuigd dat het een drager was voor het dak. Wij hopen van harte dat dit niet het geval is. Want anders draagt onze gasleiding nu ons dak. Klinkt niet echt als een goed idee. Hier zien we het trapgat. Maar eigenlijk van de verkeerde kant. Dit is de onderkant van de trap. In principe hoeft hier geen beton want hier komt de trap. Vandaar het gat. Toen kwam echter het vraagstuk van de 2e verdieping en al onze spullen die daar weg moeten. We kunnen in principe van op de verdieping de trap op, naar boven, alles via een verhuislift naar buiten en zelf weer naar beneden. En dat leek in ons hoofd nog redelijk ok. Totdat ik ineens dacht, als ik een aanval krijg op trede 2, naar beneden val, dan lig ik wel helemaal beneden. En dan kan ik het misschien niet meer navertellen. Dus mogelijks is het toch beter als we even beton laten storten. 

Dat is het verslag van de afgelopen maand. Of eigenlijk 2 weken. 

P.s. kun je iets dat te maken heeft met een benovatie en wil je ons helpen? Stuur ons dan zeker een berichtje. We hebben van veel mensen al te horen gekregen dat ze willen helpen maar we zijn het overzicht een beetje kwijt. Maar binnenkort gaan we daar eens fatsoenlijk werk van maken :P Reacties

  1. 't is mij allemaal niet zoduidelijk en heb zeker niet alles begrepen , maar het gaat
    de goeie kant op . Neen ....?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts