Chronisch ziek en Disneyland Parijs - magische combinatie

Disneyland is voor iedereen magisch en speciaal. Voor ons is het een plek waar ons "speciaal" zijn magisch wordt.

Februari 2016
Olivier en ik vertrekken voor een eerste keer samen naar Disneyland Parijs. Voor mij een derde keer en voor Olivier de eerste. Dankzij mijn geheugenproblemen is elke keer echter weer een nieuwe keer. We waren niet alleen, we hadden 2 reisgenoten. Mijn zus en een goede kennis die op het laatste moment een zieke vriendin verving.

We genoten 3 dagen lang van beiden parken. En waar normaal een chronische ziekte een belemmering kan zijn in een pretpark viel dat totaal weg. Pixiedust lijkt overal rondgezwaaid te zijn waardoor een groot deel van je chronische ongemakken lijken te verdwijnen. Een deel hiervan heeft te maken met de speciale wachtrijkaarten die Disney heeft voor mensen met een functiebeperking. Maar daarover later meer. Kwestie van de praktische info te bundelen.

September 2017
Twee vriendinnen deden mee aan de Carrefour spaaractie voor Disney toegang tickets en zochten vervoer. Met liefde offerden wij ons op om een dagje naar Disneyland te gaan en daarvoor enkele km's met onze auto te rijden. En hoewel de magie ons al betoverd had was het dat bezoek dat iets meer losmaakte. Hoewel het een regenachtige dag was en mijn gezondheid echt niet fantastisch meewerkte deden we toch navraag over een jaarkaart. Want dat pretpark bleek erg functiebeperking vriendelijk. En daar houden wij wel van. Want tijdens een dagje weg steeds geconfronteerd worden met je limieten is echt niet fun.

November 2017
Mijn schoonmoeder houdt van Disney, en van kerst. Bovendien was ze nog nooit in Disneyland geweest. Daarnaast is ze in November jarig. Je voelt het misschien al komen.... Als verrassing voor haar verjaard 'ontvoerden' we haar naar Disneyland. Pas een kleine 50 km voordat we aankwamen wist ze dat we naar Disneyland gingen. Heel de dag gingen we van kerstshow naar kerstshow en heel de dag zagen we een betoverd gezicht. Een kindergezicht dat een cadeau mag uitpakken, heel de dag door. Het was die dag dat we een jaarkaart kochten. Ook daarover later meer, onder die praktische rubriek enzo.

Februari 2018

Het nadeel met 1 dag tijdens het kerstseizoen: je ziet amper iets van de attracties. Dus vond mijn schoonmoeder het wel een goed idee om nog eens terug te gaan, er een meerdaagse van te maken met mijn schoonzus en haar kinderen. Nuja, wij waren het daar volledig mee eens. Drie dagen rondhuppelen, beetje wisselvallig weer, veel foto's, lekker eten... Kortom een fijne tijd, genot van de jaarkaart en start van onze Pin Trading als nieuwe hobby. We kochten bovendien een nieuwe jaarkaart.

Tijdens alle enkelmiserie maar ook daarvoor en daarna hadden we enkele goede vrienden waar we enorm op konden en kunnen rekenen en we hebben besloten hen mee te nemen naar Disneyland. Sommige meerdere dagen, sommige 1 dag. Het ligt eraan wie het is, wat ieders agenda is, wat het doel is, en de wensen zijn.

April 2018

In april zijn we gestart met onze bedankronde en met een gezin naar Disneyland geweest. Jullie zouden kunnen denken dat bij de 4e keer in 1 jaar we dat park wel hadden gezien. Dat is niet het geval, afhankelijk van het type mensen (adrenalinekickers, decorliefhebbers, behind-the-scene geeks....) zie je de parken op andere manieren. In april zagen we het park met enorm mooi weer, in lentedecor, in het piraten en prinsessenthema, op een rustig tempo en met een bezoek aan de eerste hulp.

... 2018

En het feest is nog niet gedaan. Er staan nog bezoeken concreet gepland. En er staan bezoeken op de wenslijst maar nog zonder datum. Het komt allemaal ok.

Bron: Photopass fotograaf Disneyland Paris


Hebben wij meegedaan aan de lotto?

NEE! Let op Disneyland is nooit goedkoop en zal nooit goedkoop worden. Maar het is een pretpark dat heel aantrekkelijk kan zijn als je een functiebeperking / chronische ziekte hebt. Onze situatie is geschreven vanuit 1 persoon met epilepsie en 1 persoon met een Europese parkeerkaart (omwille van diverse reumatische klachten) en daarbovenop niet te reguleren diabetes type 1. Hieronder dus enkele tips & tricks om een pretparkbezoek aangenaam te maken.

Als persoon met een blijvende aandoening heb je het recht om een gratis begeleider mee te nemen. Eerst waren we daar wat terughoudend over. Dat is toch niet nodig enzo... Maar wat als ik een aanval krijg? En zeker tijdens een hypo van Olivier. En dat is nog maar een simpel scenario.

Bron: Disneylandparis.be > Gasten met beperkingen > Toegankelijkheidsgidsen voor de Disneyparken
In bovengenoemde gids staat ook de informatie over de passen om niet in de lange rij te hoeven staan. Voor Olivier waren we al snel overtuigd van zijn recht hierop. Hij heeft een parkeerkaart omdat hij moeite heeft met het wandelen van langere afstanden. Langer is in zijn leven vanaf 500 meter. Staan daarbij is helemaal een ramp. Voor mij was het pas later dat de overtuiging kwam, zowel voor de gratis begeleider als de groene kaart. Epilepsie wordt vaak als minder erg beschouwd. Soms twijfelen mensen zelfs in hoeverre het een blijvende aandoening is. Voor mensen die er niet veel over weten snap ik dat het een aandoening is waar je 'niet veel mee kan'. Maar op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt. Mijn noodmedicatie gaat er vlot doorheen als ik een dagje in Disneyland vertoef. En na een tochtje in Buzz Lightyear Laser Blast en een bezoek aan Ratatouille: the adventure voel ik mij toch altijd een beetje woozy. Ondanks dat ik geen lichtflitsgevoelige epilepsie hebt.

Tot slot de jaarpassen. Als je een chronische ziekte / functiebeperking hebt die blijvend is, heb je recht op een korting van 10% op de jaarpassen. Het is dan de overweging maken met hoeveel mensen je komt, hoelang je komt, waar je verblijft,... Wij hadden Olivier zijn jaarpas er eigenlijk de eerste dag er al uit.

Een klein rekensommetje over de aankoop in november 2017

3 mensen met gewoon tickets: €99,- x 3 = €297,-
2 mensen betalend en 1 gratis begeleider: €99,- x 2 = €198,-
1 jaarpas Magic Plus, 1 mens betalend, 1 gratis begeleider: €233,10 (90% van €259,-) + €39,- (Privilegeticket) = €272,21 met de wetenschap dat we een heel jaar met zijn twee voor ongeveer €80,- konden komen.

Daarnaast krijgen wij met onze jaarpas korting op eten, drinken en gratis parkeerplaats.

Ons bezoek in februari zorgde ervoor dat we het er helemaal uit hebben gehaald. we hebben een tweede jaarpas gekocht omdat we per jaarpas maar 5 privilegetickets per week mogen kopen. Door 2 jaarpassen van 2 mensen met speciale noden mogen er 4 mensen gratis binnen (Olivier en ik en onze begeleiders). En tot slot moesten we voor zijn neefjes nog 3 dagen betalen á €39,- per persoon per dag.

Onze klachten blijven. Onze bezoekjes aan Disney doen ons onze zorgen tijdelijk vergeten.

Ben jij al eens naar Disneyland geweest? Met of zonder 1 van bovengenoemde voorzieningen? Of heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Liefs Leonieke Volg mij nu ook op Facebook - Twitter - Instagram

Reacties

Populaire posts