Waarom ik niet stem vandaag

Enkele maanden geleden ontving ik een automatisch gegeneraliseerde e-mail van de Nederlandse overheid. Of ik mij nog eens wilde registreren als kiezer. Verbaasd als ik was (er was immers geen regering gevallen en ook Europa bestond nog) las ik verder en Googelde ik wat. Vervolgens klikte ik op het prullenbakje om de mail te verwijderen.

Omdat ik tégen stemmen ben? Nee, absoluut niet. Omdat ik niet voor Nederlandse zaken wil stemmen als in-het-buitenland-woonachtige-Nederlander? Ook absoluut niet.

Omdat het hier gaat om een referendum. Een referendum dat mijn inziens een onderwerp betrof dat té groot is voor mij. Een onderwerp dat niet relevant leek voor mij als Nederlander in het buitenland. En een onderwerp dat misschien té groot is voor vele Nederlanders. Een referendum over een handelsverdrag met Oekraïne.


De afgelopen weken kropen er langzaam meningen mijn Facebook tijdlijn binnen. Oproepen om voor of tegen te gaan stemmen. Of zelfs niet. En dat laatste zelfs van mensen die vóór democratie en stemrecht zijn. Omdat het referendum weggesmeten geld zou zijn, over een onderwerp gaat waarvoor de keuze niet bij het volk zou moeten liggen wegens te ingewikkeld. Iemand omschreef zijn keuze om wel te gaan stemmen als volgt: "Ik ga wel stemmen aangezien ik voor het idee ben dat men een referendum moet kunnen aanvragen. Het is de meest democratische vorm van politiek. Het onderwerp is alleen wat ongelukkig." Wellicht had ik het niet beter kunnen verwoorden.

Naarmate 6 april volgde denk ik dat menig stemgerechtigd Nederlander die enigszins in politiek geïnteresseerd was zijn of haar mening wel via Facebook mijn wereld liet binnenkomen. Evenals de verschillende nieuwskanalen. En de meningen zijn enorm verdeeld. En nog nooit zo duidelijk als nu komen die verschillen binnen politieke partijen ook naar buiten. Misschien is een referendum dan toch niet zo verkeerd?

Nog steeds sta ik achter mijn besluit om niet te gaan stemmen, ondanks de herinnering om me in te schrijven in het kiesregister. Maar de twijfel over het referendum is groter. De twijfel over een ja of nee is groter. Als ik had mogen kiezen dan had ik mijn stem al op moeten sturen en had ik veel genuanceerde meningen moeten missen. Wellicht had ik dan niet gestemd of minder gegrond.

Achja, de hoofdvraag vandaag is misschien niet eens is het voor of tegen. Maar halen ze die 30%?

Reacties

Populaire posts