Poëzieweek 2016 - 1: Een beetje stout


Vandaag start, met de Gedichtendag, de Poëzieweek. Jarenlang heeft poëzie een belangrijk deel van mijn leven uitgemaakt. Kunstbende, Poetry Slam, Write Now... Ik nam deel, ik probeerde, ik zegevierde af en toe, falen deed ik nog veel vaker. Maar bovenal leerde ik in deze periode. Over mijzelf, over de taal, over moeilijke woorden voor makkelijke gevoelens en omgekeerd. 

Het is al jaren geleden dat er creatief is geschreven door mij. Maar de liefde voor het geschreven woord is gebleven. Zeven dagen lang zal ik elke dag een gedicht posten. Een gedicht dat veel voor mij betekent. Van een ander of van mijzelf. 

Vandaag beginnen we met één van de eerste gedichten die ik mij kan herinneren. En een gedicht dat op mijn lijf staat geschreven. Leuk faît divers: ooit heb ik geprobeerd hier auditie mee te doen voor de schoolmusical. Het theatrale gedeelte zat 'wel ok', maar dat zingen oh oh. Daarvoor hadden ze toch liever mensen die wel écht konden zingen. :D


Ik ben lekker stout - Annie M.G. Schmidt (1955)

Ik wil niet meer, ik wil niet mer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer...
nee, nooit meer in m'n leven!
Ik hou mijn handen op m'n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Ik wil geen vieze havermout,
ik wil geen tandjes poetsen!
'k Wil lekker knoeien met het zout,
ik wil niet aardig zijn, maar stout
en van de leuning roetsen
en schipbreuk spelen in de teil
en ik wil spugen op het zeil!

En heel hard stampen in een plas
en dan m'n tong uitsteken 
en morsen op m'n nieuwe jas
en ik wil overmorgen pas
weer met twee woorden spreken!
En ik wil alles wat niet mag, 
de hele dag, de hele dag!

En ik wil op de kanapee 
met hele vuile schoenen
en ik wil aldoor gillen: Nee!
En ik wil met de melkboer mee
en dan het paardje zoenen.
En dat is alles wat ik wil
en als ze kwaad zijn, zeg ik: Bil!

Foto GPD


En jij? Wil jij ook wel eens stout zijn?

Reacties

Populaire posts